Högt eller lågt blodsocker - vad beror det på?
Har du koll på ditt blodsocker och vad som händer om värdet blir för högt eller för lågt? Vad beror det på och hur kan man testa sitt blodsocker?
Blodsocker i kroppen
För att kroppen ska fungera normalt behöver den energi i form av blodsocker (glukos) som transporteras ut till kroppens celler via blodet. För att detta ska kunna tas upp av cellerna behövs hormonet insulin. När kroppen inte kan producera tillräckligt med insulin, eller blir mindre känslig för insulin, kan du drabbas av diabetes.
Varför får man högt blodsocker?
Högt blodsocker innebär att blodsockret stiger över det rekommenderade värdet i kroppen. Det kan bero på att du ätit för mycket, har låg fysisk aktivitet eller ett ökat behov av insulin på grund av stress, feber eller andra sjukdomar. Det kan också bero på nedsatt känslighet för insulin i kroppens vävnader och organ.
Symtom på högt blodsocker
Symtomen varierar mellan personer och kan bero på flera saker, men här är några tecken på att du eventuellt har högt blodsocker:
- Du blir trött och utmattad
- Du blir törstig
- Upplever muntorrhet
- Du blir kissnödig ovanligt ofta
- Går ner i vikt utan förklaring
Varför får man lågt blodsocker?
Lågt blodsocker innebär att du fått brist på bränsle i kroppen. Din hjärna är beroende av socker och därför påverkas ofta medvetandet och psyket när du får så kallat blodsockerfall. Det kan till exempel hända om du inte ätit på länge och kroppen har slut på sitt lagrade socker.
Symtom på lågt blodsocker
Om du får blodsockerfall kan du känna igen symtom som till exempel:
- Yrsel
- Förvirring
- Frusen
- Knäsvag och darrig
Hur testar man sitt blodsocker?
Att mäta blodsockret i blodet är vanligt och sker ofta vid olika läkarundersökningar, till exempel om det finns misstanke om diabetes. För bästa resultat bör provet tas på fastande mage, det vill säga innan frukost.
Om du vill få information om hur dina värden ser ut i kroppen, kan du snabbt och enkelt göra en hälsokontroll via blodprov. Dina resultat kan ge många bra svar på vad som eventuellt kan vara bra att åtgärda i kroppen och hänvisar dig vidare till läkare om du har stora avvikelser.
Svensk Provtagning, 2020