Järnbrist: Varför får man det och vad kan man göra åt det?

Att känna sig trött och orkeslös kan i vissa fall vara tecken på järnbrist. Men varför får man järnbrist och hur tar man reda på hur värdena ser ut i kroppen?

Hur får vi i oss järn?

Järn är ett mineralämne som du får i dig genom maten du äter. Järn finns i kött, fisk, ägg, inälvsmat och andra livsmedel som är rika på blod, till exempel blodpudding. 

Du kan även få i dig järn genom fullkornsprodukter, till exempel potatis, spenat och bananer. Att äta frukt och grönt till måltiden kan göra det enklare för kroppen att ta upp järnet i maten.

Vad är järnbrist?

Järn är viktigt för att kroppen ska kunna bilda hemoglobin, ett ämne som finns i de röda blodkropparna och har till uppgift att transportera syre från lungorna ut i kroppen. 

Om du av någon anledning inte får i dig tillräckligt med järn bildas inte tillräckligt många röda blodkroppar, vilket i sin tur kan leda till sämre syresättning i kroppen. 

Varför får man järnbrist?

Den vanligaste orsaken till järnbrist är blödningar, till exempel vid inflammation, sår eller sjukdomar i mag- och tarmkanalen. Järnbrist kan också uppstå om kroppen på grund av sjukdom eller annan anledning har svårt att ta upp järnet i maten. Eller att kosten är järnfattig. 

Kvinnor löper större risk att drabbas av järnbrist på grund av regelbunden blodförlust vid menstruation, samt ökat behov av järn vid graviditet. Upptaget av järn försämras med åldern. 

Testa dina järnnivåer

Läs mer

Hälsa Premium

19951795 kr
Läs mer

Symtom på järnbrist

Järnbrist kan ge många olika symtom och ofta får du mer symtom ju allvarligare bristen här. Det kan även variera från person till person men här är några av de vanligaste symtomen på järnbrist:

  • Du känner dig trött och orkeslös
  • Du känner dig yr
  • Du blir andfådd lättare än förut
  • Du får koncentrationssvårigheter
  • Du får hjärtklappning
  • Du får ont i huvudet och sus i öronen

Hur kan man förebygga järnbrist?

Eftersom järnbrist i många fall beror på blödningar kan det vara svårt att förebygga järnbrist endast genom att äta rätt. Om du vet att du haft järnbrist tidigare eller riskerar att få det är det bra att du försöker äta varierat och se till att du får i dig livsmedel som innehåller järn. 

Om du bara äter vegetarisk mat bör du vara noggrann med att du får i dig tillräckligt med järn via frukt och grönsaker. 

Har du järnbrist?

Om du vill veta mer om hur dina värden ser ut i kroppen, kan du genom en hälsokontroll via blodprov få många bra svar på hur du mår inuti. Testet kan ge en indikation på om något värde ligger för högt eller för lågt och om det eventuellt finns något som behöver åtgärdas hos läkare.

Vad gör man åt järnbrist?

Om du har en konstaterad järnbrist räcker det inte att äta mer mat som innehåller järn, utan oftast behöver du tillskott i form av järntabletter. Vid svår järnbrist kan det behövas en blodtransfusion. 

Järntabletter kan i vissa fall ge biverkningar i form av illamående, förstoppning och diarré och tillskott av järn i en allt för hög dos kan i värsta fall vara farligt. Det är bra att hålla kolla på dina värden om äter järntabletter, så du kan minska dosen i takt med att du får ordning på järnbristen.

Svensk Provtagning, 2020

Våra populäraste hälsokontroller:

Läs mer

Hälsa Bas

795715 kr
Läs mer
Läs mer

Hälsa Stor

14951345 kr
Läs mer
Läs mer

Hälsa Premium

19951795 kr
Läs mer

Frågor? Kontakta oss!

Behöver du hjälp?
Ställ din fråga så svarar vi dig så fort vi kan.