Karl-Johan, 44: ”Jag testar mig regelbundet för hålla koll på min d-vitaminbrist"

När kollade du dina värden senast? Mår du så bra som du tror eller är det något som spökar på
insidan? En hälsokontroll kan avslöja mycket om din kropp, något som Karl-Johan fick uppleva.

Karl-Johan, 44, bor i Stockholm och lever ett aktivt liv. Som entreprenör har han alltid nya projekt på gång, vilket innebär långa, effektiva dagar med högt tempo. 

– Jag har alltid många bollar i luften och är van att jobba mycket. Det har varit ett naturligt sätt att leva och jag har aldrig riktigt stannat upp och reflekterat över hur jag mår. 

Fick tips om hälsokontroll

Det hektiska schemat har inte gett mycket utrymme för att fokusera på hälsan, men när Karl-Johan fick råd från en vän att han borde kolla upp sina värden, kände han att det var dags.

– Egentligen är jag ingen orolig person, men ju äldre man blir, desto viktigare blir det att hålla koll på kroppen. Visserligen mådde jag väldigt bra och hade inga symtom på något, men testet jag fick tips om kändes enkelt och flexibelt, så jag tänkte ”varför inte?”

Karl Johan valde detta test

KroppenLäs mer

Vitamin och mineral stort

895 kr
Läs mer

Stora oväntade avvikelser

Karl-Johans provsvar var inte alls vad han hade väntat sig. Testresultaten visade att han hade en stor avvikelse i form av grav d-vitaminbrist, med rekommendation att genast uppsöka läkare för att eventuellt börja äta kosttillskott.

– Jag hade ingen aning om detta och blev faktiskt riktigt orolig när jag såg mitt resultat. Här hade jag gått runt och trott att allt var okej och så hade jag en så pass stor brist av ett jätteviktigt ämne.

Läkaren skrev ut kosttillskott

Karl-Johan bokade tid hos sin lokala vårdcentral där han fick prata med en läkare som säkerställde hälsokontrollens utlåtande och skrev ut D-vitamin på recept.

– Läkaren informerade mig att vissa människor kan ha svårt att ta upp D-vitamin från maten, vilket möjligen kunde vara orsaken i mitt fall. D-vitaminbrist kan tydligen bli riktigt otrevligt om det går för långt, så jag är otroligt glad att jag bestämde mig för att kolla upp mina värden. 

Värde i att testa över tid

Efter läkarbesöket började Karl-Johan äta kosttillskott för att få bukt med D-vitaminbristen och upplever att han blivit både piggare och fått mer energi. Han följer upp sina värden med regelbundna kontroller. 

– Jag gjorde en ny hälsokontroll efter tre månader och kunde tydligt se att mina värden sakta men säkert börjat gå upp. Det känns tryggt att se att kosttillskotten gör skillnad och det är väldigt skönt att jag med fler kontroller enkelt kan hålla koll på att det går åt rätt håll. Nu gör jag en undersökning i halvåret och kommer fortsätta med det, ett enkelt sätt att få koll på läget. 

En besiktning av kroppen

Karl-Johan tipsar alla han träffar om att göra en hälsokontroll, speciellt vänner och familjemedlemmar som börjar bli äldre. 

– Jag tycker att alla borde undersöka sig, man vet aldrig vad som lurar i kroppen. Jag hade ju ingen aning om min stora d-vitaminbrist och är så tacksam att jag fick reda på det i tid.

Han menar att en oro för att upptäcka avvikelser inte bör avskräcka folk från att testa sig.

– Snarare tvärtom. Jag brukar säga att en hälsokontroll är som en bilbesiktning, bättre att du får veta att bromsarna är lite dåliga så du kan fixa dem innan det hinner gå alldeles tokigt. Gör en hälsokontroll nu, så får du en bra indikation på om det är något du behöver åtgärda, avslutar han.

Svensk Provtagning, 2020

Våra populäraste hälsokontroller:

Läs mer

Hälsa Bas

795715 kr
Läs mer
Läs mer

Hälsa Stor

14951345 kr
Läs mer
Läs mer

Hälsa Premium

19951795 kr
Läs mer

Frågor? Kontakta oss!

Behöver du hjälp?
Ställ din fråga så svarar vi dig så fort vi kan.