Magnesiumbrist: Så känner du igen symptomen

Att vara trött är helt normalt, men när tröttheten aldrig släpper, musklerna krampar och du blir sjuk gång på gång, kan det vara något som är fel i kroppen. Har du koll på din magnesiumnivå?

Magnesium hjälper ämnesomsättningen

Magnesium är ett spårämne som spelar en viktig roll i kroppen, både när det gäller ämnesomsättningen och att förhindra olika sjukdomar. Magnesium ser till att vi tar upp alla viktiga näringsämnen i maten vi äter, samt att vi kan upprätthålla ett starkt skelett och ett intakt immunförsvar. Även våra nerver och muskler behöver magnesium för att fungera på bästa sätt.

Hur får man i sig magnesium?

Kroppen kan inte bilda magnesium på egen hand och du behöver äta rätt för att tillgodose ditt dagliga behov. Baljväxter, bladgrönsaker, fullkornsprodukter, kött, fisk och skaldjur, frukt och vissa nötter är olika livsmedel som kan vara bra för ditt intag av magnesium.

Vanliga symtom på magnesiumbrist

Magnesiumbrist är relativt ovanligt om du är fullt frisk i övrigt, men det finns ändå några symtom som kan vara bra att hålla koll på. Vanliga tecken på ett underskott av magnesium är:

  • Trötthet under långa perioder
  • Irritation och/eller depression
  • Höjd puls
  • Krampkänningar i musklerna
  • Sömnlöshet
  • Darrningar
  • Försämrat immunförsvar

Kom ihåg att dessa tecken kan ha andra förklaringar än just brist på magnesium och om du misstänker att något är fel i kroppen, är det alltid bra att kolla upp det så tidigt som möjligt.

Har du magnesiumbrist?

Om du misstänker att du drabbats av magnesiumbrist, kan du genom ett snabbt och enkelt blodprov få bra svar på hur dina värden ser ut i kroppen. Många har någon form av näringsbrist utan att veta om det och genom en smidig hälsokontroll online, kan du få värdefull information om vad du eventuellt behöver åtgärda för att må som allra bäst. Om du har stora avvikelser blir du alltid hänvisad att uppsöka läkare för vidare rådgivning kring eventuell behandling och uppföljning.

Höga och låga värden av magnesium

Genom att analysera magnesiumvärdet i blodet, kan man se om du har magnesiumbrist. Om du har låga värden av magnesium, innebär det möjligen att du inte får i dig tillräckligt via din kost eller att det av någon anledning inte kan tas upp ordentligt av tarmen. 

Det är också möjligt att kroppen utsöndrar mer magnesium än den borde, vilket till exempel kan bero på användning av laxermedel eller andra läkemedel.

Om du har för höga värden av magnesium, kan det i vissa fall bero på läkemedel, eller att du fått problem med sköldkörteln. Då kan det vara bra att kontrollera så att du inte drabbats av sköldkörtelrubbning. Om du har väldigt höga magnesiumvärden, kan det finnas andra bakomliggande orsaker som behöver kollas upp hos läkare.

Svensk Provtagning, 2019

Frågor? Kontakta oss!

Behöver du hjälp?
Ställ din fråga så svarar vi dig så fort vi kan.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår webbsida. Genom att fortsätta accepterar du detta.

LÄS MER