Ont i muskler och leder: Vad beror det på?

Muskel- och ledvärk är vanligt och kan ha flera orsaker. Inflammation, stress eller att något inte står rätt till i kroppen. Läs mer om vanliga symtom och vad du kan göra för att motverka smärta.

Vad är ledvärk?

Ont i kroppen är vanligt och går ofta över av sig själv. Ibland kan du ha överbelastat kroppen, t.ex. efter hård träning eller fysiskt tungt arbete, vilket kan behandlas genom vila. Om du har en infektion i kroppen kan det ge genom smärta i muskler och leder och det är viktigt att veta varför det gör ont i kroppen, så att du kan åtgärda det ordentligt och bli av med problemen. 

Hur visar sig ledvärk?

Muskel- och ledvärk kan visa sig på olika sätt. Kanske har du bara ont ibland, när du anstränger en viss muskel, eller så gör sig smärtan påmind hela tiden. Viss ledvärk märks bara på speciella ställen medan annan värk kan påverka hela kroppen. Lederna kan kännas ömma och svullna och om du har feber eller känner dig sjuk på andra sätt, kan det i vissa fall vara något allvarligare än bara lite träningsvärk som orsakar smärtan.

Hälsokontroll för muskler och leder

Om du vill få lite koll på hur du mår på insidan kan en hälsokontroll vara ett bra första steg. Muskel- och ledvärk kan ha många anledningar och genom en hälsoundersökning kan du få en bra indikation på om något eventuellt behöver åtgärdas. I vårt led- och muskeltest analyseras sju viktiga områden som i vissa fall kan påverka hur dina muskler och leder mår.

Kolla dina värden

Övriga PaketLäs mer

Led- och muskelvärkspaket

1395 kr
Läs mer

Varför får man ont i muskler och leder?

Ledvärk kan ha olika bakomliggande orsaker, vissa mer allvarliga än andra. Här är några eventuella förklaringar till varför du upplever smärta i kroppen.

Åldersförändringar och artros

När du blir äldre blir ledbrosket i kroppen förslitet. Det kan göra så att du får försämrad ledfunktion, vilket i sin tur kan orsaka smärta i lederna. Även sjukdomen artros blir vanligare med åldern. Artros innebär att brosket tunnas ut, vilket ofta leder till svullnad och värk i lederna.

Blodbrist

Om du ofta är yr, trött eller andfådd utan anledning är det möjligt att du eventuellt har blodbrist, vilket i vissa fall kan orsaka överansträngning och ont i kroppen. 

Infektioner och inflammationer

En infektion, t.ex. en vanlig förkylning, eller någon form av tillfällig inflammation kan göra så att du får ont i lederna. Om du har infektioner i tarmarna eller magen kan du också få värkande leder. 

Ledgångsreumatism

Smärta under lång kan i vissa fall vara ledgångsreumatism, som är en inflammatorisk sjukdom. Den börjar ofta i små leder och gör kroppen öm, svullen och smärtsam. Även systemisk skleros och fibromyalgi är sjukdomar som kan orsaka smärta i muskler och leder.

Depression och andra bakomliggande sjukdomar

Sjukdomar som psoriasis, depression, diabetes, hypotyreos, Crohns sjukdom och ulcerös kolit kan i vissa fall börja med ledvärk. Även långvarig stress, som kanske gör att du spänner dig omedvetet, kan göra så att du får muskel- och ledvärk. 

Behandla muskel- och ledvärk

Att ha ont i kroppen är aldrig roligt och för att bli av med smärtan är det viktigt att ta reda på orsaken till problemen. Att röra på sig regelbundet och undvika stress är alltid bra för att motverka ledvärk, men vid allvarligare problem behövs i vissa fall läkemedel och andra behandlingar. 

Genom en hälsoundersökning kan du få många bra svar kring hur du mår på insidan och hur dina värden ser ut. Men kom ihåg att alltid uppsöka läkare om du har oförklarliga symtom som inte går över eller om du upplever ledvärk under en längre tid. 

Svensk Provtagning, 2020

Våra populäraste hälsokontroller:

Läs mer

Hälsa Bas

795715 kr
Läs mer
Läs mer

Hälsa Stor

14951345 kr
Läs mer
Läs mer

Hälsa Premium

19951795 kr
Läs mer

Frågor? Kontakta oss!

Behöver du hjälp?
Ställ din fråga så svarar vi dig så fort vi kan.