Vad är sköldkörtelrubbning och hur kan man testa om man har det?

Känner du dig trött och orkeslös eller har svårt att sova? Har du kanske pendlat i vikt och upplever att kroppen går på lågvarv eller högvarv? Då är det möjligt att du råkat ut för sköldkörtelrubbning. Men vad är egentligen sköldkörtelns uppgift och varför kan det vara en bra idé att testa sig? Vi reder ut några vanliga frågor kring sköldkörteln och hur du med ett snabbt och enkelt blodprov kan få många svar på hur du mår inuti.

Vad har sköldkörteln för funktion?

Sköldkörteln sitter kring luftstrupen på halsens framsida och har som uppgift att producera sköldkörtelhormoner som skickas ut i kroppen. Hormonerna heter trijodtyronin och tyroxin, eller T3 och T4 som de också kallas och de styrs av hormonet TSH, som bildas i hypofysen. Sköldkörtelns funktion är att se till att du har en bra balans av dessa hormoner i kroppen, för att ämnesomsättningen ska fungera som den ska.

Vad är sköldkörtelrubbning?

Sköldkörteln producerar hormoner hela tiden. Det är först när den processen inte fungerar ordentligt som du märker av det, vilket kallas sköldkörtelrubbning. Det drabbar ungefär 2-4 % av befolkningen och är 10 gånger vanligare hos kvinnor, än hos män. Den vanligaste formen är hypotyreos, som innebär att sköldkörteln inte kan producera tillräckligt stor mängd hormon. 

Du får låg ämnesomsättning och kan uppleva att kroppen går på lågvarv. Du känner dig trött, frusen och energilös. Även koncentrationssvårigheter, viktuppgång, nedstämdhet, oregelbunden mens, förstoppning och i vissa fall nedsatt minnesförmåga kan vara vanliga symtom. 

För mycket hormoner

Om sköldkörteln istället producerar för mycket hormon, kan du ha drabbats av hypertyreos, som innebär att du får högre ämnesomsättning, högre puls och känner att kroppen går på högvarv. 

Varför är det viktigt att testa sköldkörteln?

Sköldkörtelhormon är ett livsviktigt hormon och sköldkörtelrubbning kan medföra hjärtproblem, infertilitet, med mera och i värsta fall leda till mycket allvarliga komplikationer. Många människor är länge ovetande om att de har en rubbning och det är därför bra att testa sig om något känns fel i kroppen. Om du upptäcker rubbningen tidigt och påbörjar medicinering, genom att ta konstgjort hormon i tablettform, kan du leva ett så normalt som möjligt och minska dina besvär.  

De flesta mår bra ganska direkt efter de påbörjat behandlingen. Det är därför bra att du testar dig regelbundet, speciellt om du har haft höga eller låga nivåer av sköldkörtelhormon tidigare.

Ett test kan räta ut många frågetecken

Det är inte alltid så lätt att veta om du drabbats av sköldkörtelrubbning, då symtomen kan variera ordentligt mellan olika personer. Trötthet kan till exempel ha andra förklaringar, än att din sköldkörtel har problem. Att testa dig genom ett enkelt blodprov, kan vara ett bra sätt att få många svar på hur du mår på insidan och kan ge värdefull information om något inte står rätt till i din kropp.

Hur testar man sköldkörteln?

För att testa sköldkörteln gör man ett blodprov, som visar på TSH-nivån i kroppen. Om du får ett högt TSH-värde, har du möjligen ett underskott av hormoner och om TSH-värdet istället är lågt, har du eventuellt ett överskott av hormoner.  

Om du är förkyld eller har en infektion i kroppen, kan testet i vissa fall ge missvisande svar, på grund av känsligheten hos TSH-markören i blodet. Då kan det vara bra att göra ett nytt test, när du är helt frisk igen.

Svensk Provtagning, 2019

Frågor? Kontakta oss!

Behöver du hjälp?
Ställ din fråga så svarar vi dig så fort vi kan.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår webbsida. Genom att fortsätta accepterar du detta.

LÄS MER