Är du vegan? Så kan du minska risken för näringsbrist

Att äta vegetarisk eller vegansk kost blir allt vanligare i Sverige och vill man undvika näringsbrist
finns det några saker att tänka på, då många viktiga ämnen plockas bort från maten.

Vegetarian eller vegan?

Fler och fler väljer bort kött och andra animaliska produkter, t.ex. av hälso- och miljöskäl, medan vissa bara tycker det är godare att äta vegetariskt. Vissa äter vegetariskt med tillägg av t.ex. mjölk och ägg, medan veganer utesluter alla livsmedel från djurriket.

Hälsosam mat med alla näringsämnen

Vegetarisk mat kan naturligtvis innehålla allt som kroppen behöver och en varierad kost är alltid att rekommendera. Grönsaker, frukt, baljväxter och annan mat från växtriket är hälsosam och kan minska risken för vissa sjukdomar. Men ju fler livsmedel som plockas bort, desto viktigare är det att det man väljer att äta innehåller näringen som kroppen behöver.

Håll koll på dina värden

Om du vill få en indikation på hur dina värden ser ut och om du ligger bra till när det gäller olika näringsämnen, kan du göra en hälsokontroll och få många bra svar kring din hälsa.

Testa om du har näringsbrist

KostLäs mer

Vegan och vegetarisk kostpaket

945 kr
Läs mer

Hur kan man minska risken för näringsbrist?

Här kan du läsa mer om vilka näringsämnen du behöver och hur du som inte äter animaliska livsmedel kan undvika näringsbrist.

Protein

Att få proteinbrist är inte så vanligt, men det är alltid viktigt att få i sig tillräckligt med protein, speciellt om man inte äter kött och andra naturliga proteinkällor. Ät fullkornsprodukter, nötter, frön och baljväxter, som bönor, ärtor, linser, tofu eller andra sojaprodukter, för att få i dig protein.

Riboflavin

Riboflavin är ett B-vitamin som behövs för nedbrytning av fett, kolhydrater och protein och finns i kött, fisk och mjölkprodukter. Välj baljväxter, gröna bladgrönsaker och havre- och sojaprodukter som innehåller riboflavin, om du inte äter animaliska livsmedel. 

Vitamin B6 och vitamin B12

Vitamin B6, som bland annat behövs för nervernas funktion, finns i animaliska livsmedel och är lätt att få brist på vid vegetarisk kost. Baljväxter, gröna bladgrönsaker, bröd, potatis, frukt, bär, mandel och vetegroddar kan vara bra för att få i sig vitamin B6.

Vitamin B12, som också finns i animalisk kost, hjälper blodet och nervsystemet. Brist på B12 är vanligt och kosttillskott kan behövas för att täcka hela behovet. Det är också viktigt att gravida och ammande verkligen får i sig tillräckligt med B12 så att fostrets behov av B12 tillgodoses.

D-vitamin

Solen är en av de bästa källorna för att vi ska få i oss D-vitamin, som även finns i fisk och mjölkprodukter. Men D-vitaminbrist är vanligt, speciellt för veganer som inte äter animaliska produkter och behöver få all D-vitamin från solen, vilket kan vara svårt. Svamp är en bra källa till D-vitamin, men det är vanligt att kosttillskott kan behövas för att fylla hela behovet. 

Järn

Rött kött och inälvsmat är rika på järn och du som äter vegetariskt löper därmed större risk att drabbas av just järnbrist. Torrjäst, pumpakärnor, vetekli och kakao är livsmedel som innehåller järn, men om du inte får i dig tillräckligt via vegetarisk kost kan du behöva kosttillskott. 

Zink

Precis som järn, finns zink naturligt i animaliska livsmedel och för att få i dig zink med vegetarisk kost kan du äta surdegsbröd, nötter och baljväxter, som bönor, linser, tofu och sojaprodukter. 

Kalcium

Kalcium behövs för blodet, skelettet, tänderna och nervsystemet och finns i mjölkprodukter. Vid vegankost kan du istället få i dig kalcium via berikad havre-, soja- eller risdryck. Grönkål, andra mörkgröna salladsblad, baljväxter, nötter, frön och broccoli är också bra kalciumkällor. 

Svensk Provtagning, 2020

Våra populäraste hälsokontroller:

Läs mer

Hälsa Bas

795676 kr
Läs mer
Läs mer

Hälsa Stor

14951271 kr
Läs mer
Läs mer

Hälsa Premium

19951696 kr
Läs mer

Frågor? Kontakta oss!

Behöver du hjälp?
Ställ din fråga så svarar vi dig så fort vi kan.