Så kan du motverka höga blodfetter

Vad är egentligen höga blodfetter och varför får man det? Ökar det verkligen risken för hjärt- och kärlsjukdomar och vad kan man göra för att undvika att drabbas?

Vad gör blodfetterna i kroppen?

Det finns flera typer av blodfetter, vissa är bra och andra mindre bra. De som läkaren brukar bedöma är triglycerider, som används som energi i kroppen och kolesterol, som bygger celler och bildar hormoner.

Bra och dåligt kolesterol

Kolesterol finns i två varianter, HDL-kolesterol, som transporterar kolesterol till levern och LDL-kolesterol, som transporterar kolesterol från levern ut till vävnaderna. Om du har för höga halter av LDL-kolesterol i blodet, kan det orsaka åderförfettning som i förlängningen kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar.

HDL-kolesterol har skyddande egenskaper och brukar kallas det ”bra kolesterolet”, eftersom det transporterar bort det skadliga kolesterolet från kärlväggarna i kroppen.

Testa dina blodfetter

KroppenLäs mer

Blodstatus och B-celler

395 kr
Läs mer

Vad är åderförfettning?

Om blodfetterna lagras i blodkärlens väggar, blir blodkärlen stela och trånga. Det ökar risken för att de kan täppas igen, vilket i vissa fall kan resultera i t.ex. kärlkramp, hjärtinfarkt och stroke.

Hjärt- och kärlsjukdomar kan naturligtvis bero på andra anledningar än höga blodfetter, men det kan vara bra att hålla koll på sina värden för att minska risken att drabbas.

Varför får man höga halter av blodfetter?

Höga blodfetter är ofta ärftligt, men det finns annat som kan påverka dina blodfetter. Vad du äter, hur du lever, om du motionerar, samt alkohol, rökning, fetma och vissa sjukdomar kan öka risken för höga värden.

Finns det några symtom på höga blodfetter?

Det kan vara svårt att veta att man har höga blodfetter, då det inte finns några egentliga symtom. Det kan dock vara bra att vara uppmärksam på generella symptom såsom andfåddhet, tryck över bröstet efter ansträngning och onormal trötthet, som kan vara tecken på att något är fel i kroppen. 

Hur testar man sina blodfetter?

Höga halter av blodfetter kontrolleras genom blodprov. Värdena kan variera mellan olika tillfällen och därför kan det vara bra att göra flera tester. Provet bör tas på fastande mage, det vill säga innan du ätit frukost på morgonen. 

Om du vill kontrollera dina värden kan du göra en snabb och enkel hälsokontroll online. Ditt resultat ger dig många värdefulla svar kring din hälsa och kan hänvisa dig vidare om något behöver åtgärdas med hjälp av läkare.

Svensk Provtagning, 2020

Hur kan jag motverka höga blodfetter?

Om du vill hjälpa kroppen att sänka sina blodfettvärden, kan du se över dina levnadsvanor. Äta hälsosammare, sluta röka, dricka mindre alkohol och motionera mer, är enkla saker för att få lägre kolesterolhalt och minska risken för kärlrelaterad ohälsa.

Våra populäraste hälsokontroller:

Läs mer

Hälsa Bas

795715 kr
Läs mer
Läs mer

Hälsa Stor

14951345 kr
Läs mer
Läs mer

Hälsa Premium

19951795 kr
Läs mer

Frågor? Kontakta oss!

Behöver du hjälp?
Ställ din fråga så svarar vi dig så fort vi kan.