Så vet du om du har D-vitaminbrist

Vitaminer är viktiga för att vi ska må bra och om du får brist av något ämne brukar de visa sig i kroppen. Men vilka är de vanligaste symtomen på D-vitaminbrist och hur kan man motverka det? Läs mer om D-vitamin, samt hur du med en enkel hälsokontroll kan få information om hur dina värden ser ut i kroppen.

Varför behöver vi D-vitamin?

Kroppen behöver många olika näringsämnen för att fungera ordentligt och en mycket viktig del i detta är D-vitamin, som ansvarar för att reglera kalkbalansen i kroppen. Det betyder att D-vitamin hjälper kroppen att ta vara på kalcium för att upprätthålla ett stabilt skelett och starka tänder. 

Hur får vi i oss D-vitamin?

Det finns två sätt för kroppen att tillgodogöra sig D-vitamin och det är genom maten vi äter och via solens strålar på kroppen. D-vitaminet som bildas i huden när du är ute i solen reglerar kalciumnivån i blodet, som i sin tur ser till att bibehålla ett starkt och välmående skelett. Du kan även få i dig D-vitamin genom att äta fisk, mejeriprodukter, ägg och kött som innehåller D-vitamin.

Testa vitaminbrist

Vitaminer  och mineralenLäs mer

Vitamin och mineralpaket stort

945 kr
Läs mer

Varför får man D-vitaminbrist?

Att brist på D-vitamin är vanligare än andra brister, beror till stor del på svårigheterna att få i sig tillräckligt via maten vi äter. I Sverige har vi dessutom begränsat med solljus under vinterhalvåret och löper därmed större risk att drabbas av D-vitaminbrist.

I vissa fall kan övervikt, underliggande sjukdomar och ärftlighet också orsaka D-vitaminbrist. Även människor som har svårt att vistas utomhus, riskerar att oftare drabbas av D-vitaminbrist.

Hur kan man motverka D-vitaminbrist?

Solens strålar på huden är kroppens viktigaste källa till D-vitamin och vitaminet du samlar på dig under sommaren kan lagras i kroppen och täcka en del av behovet på vintern. Givetvis ska du alltid undvika att bränna dig.

Att äta kosttillskott som innehåller D-vitamin kan också minska risken för att få D-vitaminbrist. Men se till att du har en konstaterad brist innan du börjar äta kosttillskott, då en överdosering kan leda till för höga nivåer av kalcium i blodet, som kan orsaka njursvikt eller andra problem.

Symtom på D-vitaminbrist

Det kan vara svårt att veta om du har brist på D-vitamin, då symtomen kan variera från fall till fall, samt vara tecken på andra problem. Vissa märker inte att något är fel, medan andra kan känna sig trötta, uppleva värk i skelettet och muskelsvaghet. 

I vissa fall kan D-vitaminbrist gå så långt att du får krampkänningar, svårt att gå, känner dig nedstämd och får problem att koncentrera dig.

Har du kanske D-vitaminbrist?

Om du misstänker att du har D-vitaminbrist, bör du kolla upp det för att kunna åtgärda det så snabbt som möjligt. Genom ett snabbt och enkelt blodprov, får du många svar kring hur dina värden ser ut när det gäller D-vitamin, men även om det är något annat som kanske inte står rätt till i kroppen. 

Om du har brist på D-vitamin bör du uppsöka läkare för att få råd kring eventuella kosttillskott eller läkemedel som kan vara nödvändiga. Vid större avvikelser blir du alltid hänvisad att rådfråga läkare kring hur du bör gå vidare.

Svensk Provtagning, 2019

Våra populäraste hälsokontroller:

HälsaLäs mer

Hälsokontroll Premium

1995 kr
Läs mer
HälsaLäs mer

Hälsokontroll Kvinna

1395 kr
Läs mer
HälsaLäs mer

Hälsokontroll Man

1395 kr
Läs mer

Frågor? Kontakta oss!

Behöver du hjälp?
Ställ din fråga så svarar vi dig så fort vi kan.