Därför ska du inte äta kosttillskott - om du inte är helt säker på att du behöver det

Idag äter 50 % av alla svenskar kosttillskott, trots att många kanske inte borde. För stor mängd av vissa ämnen kan i vissa fall till och med vara skadligt för kroppen. Näringsfysiologen Fredrik Paulún förklarar hur en hälsokontroll kan ge många svar på hur du mår i kroppen.

När tröttheten inte släpper och något känns fel i kroppen, väljer många att börja äta kosttillskott. Kanske på inrådan av läkare, via egen efterforskning eller tips från vänner och bekanta. Kosttillskott är bra, men egentligen bara i de fall där det finns en konstaterad brist. 

- Att äta kosttillskott har blivit en vana hos många. Du kanske känner dig dålig, köper något som låter bra och hoppas att allt ska lösa sig, utan att du egentligen har kollat upp vad som är fel. Då finns det en risk att du får ett överskott av något ämne och mår sämre istället, säger Fredrik Paulún, näringsfysiolog och kostspecialist.

Risk för överskott

Trötthet och andra problem kan ha många förklaringar och Paulún menar att kosttillskott inte nödvändigtvis är den enda lösningen. Ett felaktigt intag av kosttillskott kan till och med vara skadligt.

- Om du till exempel äter järntabletter utan att ha en konstaterad brist, överdoserar koppar eller A-vitamin, är det möjligt att du skadar kroppen mer än du faktiskt hjälper den. C-vitamin i alltför stor dos kan också i vissa fall påverka kroppen negativt. Måttligt är alltid bäst, även när det gäller vitaminer och andra viktiga ämnen.

Solens strålar är viktiga

Under vinterhalvåret får vi ofta brist på D-vitamin, eftersom soltimmarna är så få. Det är svårt att få i sig tillräckligt D-vitamin endast via mat, så det kan vara klokt att försöka ta sig ut under soliga vinterdagar, för att hjälpa kroppen på traven. Solsken bra för kroppen - i måttlig mängd - givetvis ska du undvika att bränna dig.

Hälsokontroll ger en bra överblick

Ibland känner du att något är fel i kroppen, ibland märker du ingenting. Det är därför bra att göra en ordentlig kontroll, innan du börjar äta kosttillskott.

- Om du har järnbrist och äter kosttillskott för det utan att göra fler kontroller, kan du eventuellt missa andra saker som också borde åtgärdas. Att göra en hälsokontroll via blodprov, är ett snabbt och enkelt sätt att få övergripande svar kring hur du mår på insidan, vilka värden som är höga eller vad du behöver mer av, till exempel.

Behöver du kosttillskott?

Vitaminer  och mineralenLäs mer

Vitamin och mineralpaket stort

945 kr
Läs mer

Tryggt och säkert

Många har någon form av avvikelse utan att veta om det och ju tidigare man upptäcker problemet, desto enklare kan man åtgärda det på ett bra sätt. 

- Jag har gjort flera tester för att ta reda på hur jag mår och det känns tryggt att man alltid blir hänvisad till läkare, om det är något som borde kollas upp.

Kosttillskott för en konstaterad brist

Det finns flera sätt att ta hand om sin hälsa och en kombination av bra kost, motion och mindre stress är också viktigt för att kroppen ska må bra. Men kosttillskott kan vara helt rätt i vissa fall.

- Om du har en konstaterad brist, kan kosttillskott naturligtvis vara bästa lösningen för dig. Det viktigaste är att du är helt säker på att du har en brist, för att inte dra på dig andra problem, helt i onödan. Gör en hälsokontroll först och hitta en lösning sen, det är mitt bästa tips, avslutar Paulún.

Svensk Provtagning, 2019

Våra populäraste hälsokontroller:

HälsaLäs mer

Hälsokontroll Premium

1995 kr
Läs mer
HälsaLäs mer

Hälsokontroll Kvinna

1395 kr
Läs mer
HälsaLäs mer

Hälsokontroll Man

1395 kr
Läs mer

Frågor? Kontakta oss!

Behöver du hjälp?
Ställ din fråga så svarar vi dig så fort vi kan.