Leverfunktion: Så vet du om din lever fungerar som den ska

Levern är ett viktigt organ med många uppgifter i kroppen. Men vad innebär höga levervärden och hur kan man motverka framtida problem vid avvikelser i kroppen?

Ett viktigt organ i kroppen

Näst efter huden, är levern kroppens största organ med många viktiga uppgifter. Levern lagrar en mängd olika vitaminer och mineraler samtidigt som viktiga ämnen produceras, till exempel glukos, gallsyror, fria fettsyror och hormoner. 

Levern omvandlar även sockerarter till snabb energi, bryter ner gifter och läkemedel samt tar upp och portionerar ut vitaminer och näring från och till blodet. 

Vad innebär förhöjda levervärden?

ASAT och ALAT är leverenzymer som finns bland annat i levernas celler och om dessa läcker ut i blodet i större mängd än normalt, kan det i vissa fall innebära att levern på något sätt är inflammerad eller skadad. 

Det är i många fall vanligt att ha höga levervärden utan några symtom och höga levervärden innebär heller inte alltid att det finns en allvarlig underliggande sjukdom. 

Samtidigt kan du i vissa fall ändå ha problem med levern fast dina värden ligger inom normalt referensintervall. Kontakta alltid läkare om du upplever problem eller har oförklarliga symtom.

Testa dina levervärden

KroppenLäs mer

Leverfunktion

395 kr
Läs mer

Varför får man höga levervärden?

Det finns många saker som kan orsaka höga levervärden och om det handlar om en tillfällig förhöjning kan det i många fall gå tillbaka av sig själv. Höga levervärden kan möjligen bero på:

  • Övervikt eller fetma (innebär inte automatiskt att det är något fel på själva levern)
  • Virusinflammation i levern
  • Intag av läkemedel som fått kroppen att reagera i form av högre levervärden
  • Hög alkoholkonsumtion

Vad är fettlever?

Levern påverkas av kost och livsstil och fettlever innebär att mer än fem procent av levern består av fett, vilket i vissa fall kan leda till leverinflammation och (i förlängningen) skrumplever. Fettlever kan ha många bakomliggande orsaker, till exempel övervikt, kraftig alkoholkonsumtion, underliggande sjukdomar samt vissa mediciner.

Symtom på leverskada

Fettlever och mindre leverskador ger vanligtvis inga symtom och i de flesta fall är det först när levern har svårt att fungera normalt, till exempel efter ett långvarigt alkoholmissbruk, som dessa symtom kan uppstå:

  • Trötthet och minskad aptit
  • Gulsot (gulfärgad i hud eller ögonvita)
  • Viktnedgång och sjukdomskänsla
  • Vätska i buken och blodiga kräkningar

Hur testar man levern?

Genom att göra en hälsokontroll via blodprov, kan man analysera ASAT och ALAT och få en indikation på hur levern mår. Levervärdet kan påverkas av aktiviteter du utfört precis innan provtagningen. Om du ätit för mycket, tränar, tar mediciner eller har druckit alkohol kan dina värden vara tillfälligt förhöjda.

Även fast förhöjda värden inte automatiskt innebär svåra leverskador, är det alltid bra att ta kontakt med läkare för rådgivning om du har höga värden eller upplever problem i kroppen.

Svensk Provtagning, 2020

Våra populäraste hälsokontroller:

Läs mer

Hälsa Bas

795715 kr
Läs mer
Läs mer

Hälsa Stor

14951345 kr
Läs mer
Läs mer

Hälsa Premium

19951795 kr
Läs mer

Frågor? Kontakta oss!

Behöver du hjälp?
Ställ din fråga så svarar vi dig så fort vi kan.