Så påverkas din hälsa av stress och dålig sömn

Återhämtning är viktigt för kroppen och om du inte vilar ordentligt kan det visa sig på olika sätt, vissa värre än andra. Tar du hand om dig som du borde?

Vad händer i kroppen när du sover?

När du sover får kroppen och hjärnan möjlighet att återhämta sig ordentligt. Blodtrycket sjunker, puls och kroppstemperatur går ner och musklerna slappnar av. Samtidigt lagras minnen och nya kunskaper i hjärnan, som i lugn och ro kan bearbeta alla intryck.

Varför är sömnen så viktig?

Medan du sover passar kroppen på att aktivera sitt immunsystem och bilda viktiga hormoner, samtidigt som produktionen av stresshormoner minskar. Att få tillräckligt med sömn kan minska risken för vissa sjukdomar, till exempel förhöjda blodfetter, hjärt-kärlsjukdom, diabetes typ 2, depression och utmattning.

Hur mycket ska man sova?

Sömnbehovet varierar från olika människor och en vuxen person brukar behöva mellan 6-9 timmars sömn per dygn. Det viktigaste är att du får en ordentlig djupsömn, eftersom det är då kroppens återhämtning och uppbyggnad tar fart. Om du sovit många timmar men ändå känner dig trött, kan det bero på att du inte fått tillräckligt lång djupsömn. 

Viktigt att ge kroppen återhämtning

Sömn och återhämtning är viktigt för dig som försöker leva så hälsosamt som möjligt. Kom ihåg att rådfråga läkare om du under en längre period har svårt att sova eller känner dig stressad. 

Ett bra sätt att hålla koll på hälsan och dina värden i kroppen är att göra en hälsoundersökning. Dina resultat kan ge dig indikationer på om något eventuellt borde åtgärdas eller om du har avvikelser du borde diskutera med läkare.

Testa din hälsa

Läs mer

Hälsa Premium

19951795 kr
Läs mer

Hälsoproblem vid dålig sömn

En sömnlös natt då och då är vanligtvis inga problem och ofta kan du ta ikapp den förlorade sömnen under kommande nätter. Om du har svårt att sova under långa perioder kan det finnas bakomliggande orsaker som är bra att fundera över och ta itu med.

När du är trött fungerar hjärnan och kroppen långsammare än normalt. Även immunförsvaret blir sämre och du blir lättare sjuk. Sömnbrist kan också göra dig mer hungrig och sugen på sötsaker.

Symtom på stress

Stress kan visa sig på många olika sätt och några symtom att hålla koll på är:

  • Du är alltid trött, trots att du sovit länge och ostört
  • Du har svårt att koppla av och varva ner
  • Du har svårt att koncentrera dig
  • Du blir lättare irriterad, otålig och orolig över småsaker
  • Du får ont i magen och spänningshuvudvärk
  • Du känner dig nedstämd och uppgiven och undviker sociala kontakter

Stress påverkar hälsan

Stress är vanligt och kan ha många olika orsaker, att du har mycket att göra, upplever stor press eller går igenom tuffa relationsproblem. När du blir stressad ställer kroppen in sig på att slåss mot hotet eller fly från det, en reaktion som vanligtvis bara ska hålla i sig en kortare period. 

Om du är därför är stressad under en längre period och har svårt att återhämta dig genom att sova ordentligt, kan stressen till slut bli skadlig. Stress kan leda till högt blodtryck, ont i kroppen, minnes- och koncentrationssvårigheter och i värsta fall hjärninfarkt och andra akuta tillstånd.

Svensk Provtagning, 2020

Våra populäraste hälsokontroller:

Läs mer

Hälsa Bas

795715 kr
Läs mer
Läs mer

Hälsa Stor

14951345 kr
Läs mer
Läs mer

Hälsa Premium

19951795 kr
Läs mer

Frågor? Kontakta oss!

Behöver du hjälp?
Ställ din fråga så svarar vi dig så fort vi kan.