Så vet du om din trötthet beror på testosteronbrist

Trötthet, låg sexdrift eller förmåga, minskad muskelmassa, ökat bukfetma och irritation kan vara tecken på testosteronbrist. Vad beror det på, är det farligt och hur kan man enkelt kolla upp sina värden? Läs mer om testosteron här.

Vad är testosteron?

Testosteron är ett könshormon som finns hos både kvinnor och män, men i betydligt högre koncentrationer hos män, där testosteronet bildas i testiklarna. Testosteron styr utvecklingen och bibehållandet av manliga könsdrag och i puberteten ökar produktionen av hormonet i samband med skäggväxt, könsbehåring och könsutveckling. Testosteron stimulerar även könsdrift hos män.

Hur hög testosteronhalt ska man ha?

Det är svårt att säga exakt vad som är ”normalt” när det gäller testosteronnivå, eftersom det kan variera från person till person. Om ett test visar på lågt testosteron, är det i många fall först om du upplever symtom på testosteronbrist som utredning och behandling brukar rekommenderas. 

Testosteronnivån kan variera genom livet och vanligtvis får du lägre värden i takt med att du blir äldre. Hormonet LH (luteiniserande hormon) kan ibland spegla kroppens efterfrågan på testosteron och dessa bedöms därför ofta sammanvägt. 

Symtom på testosteronbrist

Testosteron har en förmåga att hjälpa kroppen att vara på topp och vid lågt testosteron kan du känna dig ovanligt trött, lättirriterad och ibland få svårt att sova. Även ilska, sämre sexlust, nedstämdhet, minskad muskelmassa och ökad fettmängd kan vara vanliga symtom, som i förlängningen kan öka risken för diabetes, högt blodtryck och höga blodfetter.

Har du testosteronbrist?

Testosteron mäts för att följa pubertetsutveckling, för att utreda symtom och ibland också för att säkerställa optimala förutsättningar för muskeltillväxt och idrottslig kapacitet. 

Om du upplever trötthet eller vill veta mer om hur du mår på insidan, kan en hälsokontroll vara ett bra sätt att få viss information om din kropp. Genom ett blodprov kan du få många svar och blir alltid hänvisad att rådfråga läkare vid eventuella avvikelser.

Testa dina testosteronnivåer

Varför får man lågt testosteron?

Lågt testosteron kan ha flera anledningar och förutom stigande ålder kan övervikt, depression, hjärt- och kärlproblem och vissa andra sjukdomar orsaka lågt testosteron. Även sömnbrist, val av kost och andra livsstilsfaktorer kan i vissa fall påverka testosteronnivån i kroppen. 

Så kan du öka ditt testosteron naturligt

Vid en konstaterad testosteronbrist kan det finnas behov av behandling i form av olika läkemedel och/eller kosttillskott efter inrådan av läkare. Om du vill hjälpa kroppen att på ett naturligt sätt upprätthålla en bra testosteronnivå, kan du försöka leva hälsosamt, sova bra, träna ordentligt och hålla vikten under kontroll. En varierad kost med mycket vitaminer och mineraler (främst zink) främjar testosteronproduktionen, medan sockerrik mat och alkohol är sämre för testosteronet. 

Svensk Provtagning, 2020

Våra populäraste hälsokontroller:

Läs mer

Hälsa Bas

795715 kr
Läs mer
Läs mer

Hälsa Stor

14951345 kr
Läs mer
Läs mer

Hälsa Premium

19951795 kr
Läs mer

Frågor? Kontakta oss!

Behöver du hjälp?
Ställ din fråga så svarar vi dig så fort vi kan.