Så vet du att om har vitaminbrist

Vitaminbrist kan visa sig på flera sätt och ibland smyger sig symtomen på under lång tid. Hur ska man veta vilka näringsämnen som saknas i kroppen och vad kan man göra för att motverka vitaminbrist?

Viktiga vitaminer för kroppen

Vitaminer och mineraler är oerhört viktiga för att vi ska må bra och vissa är lättare att få i sig, än andra, förklarar Martin Brunnberg, näringsfysiolog.

- En stor del av de näringsämnen vi behöver för att överleva får vi i oss ganska naturligt via maten vi äter. När vitaminbrist uppstår, är det ofta för att vi av olika anledningar inte får i oss tillräckligt.

Symtom på olika typer av vitaminbrist

Vitaminbrist kan visa sig på olika sätt, beroende på vilket näringsämne som saknas i kroppen.

  • D-vitaminbrist: Trötthet, muskelsvaghet, värk i kroppen, i vissa fall svårt att gå
  • B-vitaminbrist: Depression, domningar, yrsel, trötthet, dålig balans, blodbrist
  • A-vitaminbrist: Problem med ögonen, nattblindhet, i vissa fall nedsatt motstånd mot infektioner
  • C-vitaminbrist: Upprepade förkylningar, allergier, näsblod, ont i kroppen, blödande tandkött
  • Magnesiumbrist: Sömnbesvär, muskelkramper, domningar, trötthet, försämrat immunförsvar

Kom ihåg att symtom kan variera kraftigt mellan olika personer. Vissa märker direkt att något är fel och andra känner ingenting. En del symtom uppstår också bara när bristen blivit väldigt allvarlig.

Testa dina vitaminvärden

Vitaminer  och mineralenLäs mer

Vitamin och mineralpaket stort

945 kr
Läs mer

Varför får man vitaminbrist?

- Mycket handlar om genetik när det kommer till vitaminer. Hur mycket vitaminer just du behöver och hur stor möjlighet din kropp har att ta upp näringsämnen via mat. Något som är en D-vitaminkälla för en person behöver nödvändigtvis inte vara det för någon annan, förklarar Martin. 

Kosttillskott - bra eller dåligt?

- Kosttillskott kan vara helt rätt om man har vitaminbrist. Men om du äter tillskott utan att vara säker på att du har en konstaterad brist, kan det vara direkt skadligt för kroppen. Även om det är något bra du stoppar i dig, kan överskott av olika ämnen ge allvarliga konsekvenser. 

- Vissa äter kanske till exempel multivitamin för att ”täcka upp” ifall man skulle ha brist på något, men utan en konstaterad brist kan det ibland vara mer skadligt än förebyggande. Jag rekommenderar alltid att man testar sina värden, för att först då börja åtgärda en eventuell brist.

Har du vitaminbrist?

Vissa symtom kan stämma in på flera typer av brister och det kan vara svårt att urskilja exakt vilket näringsämne som saknas. Genom en hälsokontroll via blodprov kan du snabbt och enkelt få värdefull information kring hur du mår på insidan och hur några av dina värden ser ut.

Kostråd för att minska risken för vitaminbrist

Om du äter någorlunda normalt och varierat, kan du ofta få i dig alla vitaminer du behöver. Här är några tips på hur du med hjälp av kosten eventuellt kan öka kroppens intag av viktiga näringsämnen.

- Det är bra att undvika hel- och halvfabrikat, om du vill hjälpa kroppen att må som allra bäst. Välj oraffinerad, oprocessad mat som innehåller mycket naturliga vitaminer och näringsämnen. 

- Fisk är bra för att få i sig omega-3, jod och D-vitamin, men givetvis är det viktigt att säkerställa att det är bra fisk, utan miljögifter och andra skadliga ämnen inblandade, avslutar Martin.

- Svensk Provtagning, 2019

Våra populäraste hälsokontroller:

HälsaLäs mer

Hälsokontroll Premium

1995 kr
Läs mer
HälsaLäs mer

Hälsokontroll Kvinna

1395 kr
Läs mer
HälsaLäs mer

Hälsokontroll Man

1395 kr
Läs mer

Frågor? Kontakta oss!

Behöver du hjälp?
Ställ din fråga så svarar vi dig så fort vi kan.